Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σκηνοθέτης Channel 4 στην δίκη της Χρυσής Αυγής: Απέκρυψα τα στοιχεία που αθώωναν τους Βουλευτές του κόμματος!


Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού δόθηκε τελικά η κατάθεση του 37χρονου κινηματογραφιστή Κωνσταντίνου Γεωργούση κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 23 Μαΐου.

Ο Γεωργούσης έγινε γνωστός όταν γύρισε ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «The Cleaners» το οποίο ασχολούνταν με το φαινόμενο της ανόδου της «Χρυσής Αυγής» και απόσπασμά του προβλήθηκε τον Μάρτιο 2013 από το βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4.


«Τι διάρκεια είχε το ντοκιμαντέρ;», ρωτήθηκε ο Γεωργούσης από την Πρόεδρο.
«37 λεπτά», απάντησε.
«Π: Πόσες ταινίες έχετε γυρίσει;
Μ: Αυτή για την οποία βρίσκομαι εδώ.
Π: Εκτός από αυτή την ταινία έχετε κάνει άλλες;
Μ: όχι(!!!). Έχω κάνει κάποια μικρά ταινιάκια στην Αγγλία, εδώ και στην Ολλανδία».

 Το σπουδαίο σκηνοθετικό έργο λοιπόν του μάρτυρα συνίσταται σε ένα βίντεο διάρκειας μόλις 37 λεπτών, το οποίο όπως δήλωσε αποτέλεσε την πτυχιακή του εργασία για να αποφοιτήσει από τη σχολή σε ηλικία 32 (!) ετών.

Το περίφημο βίντεο του channel4, δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά την συζήτηση (με εμφανώς χιουμοριστική διάθεση) μεταξύ τριών θαμώνων καφενείου στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα τον Μάιο του 2012, οι οποίοι έχουν πάρει στο ψιλό τον «σκηνοθέτη» και σχολιάζουν την προπαγάνδα που γίνεται από τα ΜΜΕ κατά των Εθνικιστών, που λένε ότι «θα κάνουμε τους αριστερούς σαπούνια, θα κάνουμε κανένα λαμπατέρ από το δέρμα τους και τα μαλλιά θα τα πουλάμε στο Μοναστηράκι».

Αυτό το φαιδρό υλικό, ο Γεωργούσης το παρουσίασε ως ντοκιμαντέρ που αποδεικνύει δήθεν το αποκρουστικό πρόσωπο του «φασισμού» στην Ελλάδα.

Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα λεγόμενα των συνομιλητών στο βίντεο, απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Οκτώβριο του 2013 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, είχε δηλώσει τα εντελώς αντίθετα: «Τα ηγετικά στελέχη δεν με ενδιέφεραν…Εμένα με ενδιέφεραν μόνο οι απλοί ψηφοφόροι, γιατί αυτός ο όχλος είναι φασισμός, όχι ο Μιχαλολιάκος».

Δηλαδή ο μάρτυρας αποδέχεται ότι στο ντοκιμαντέρ δεν αποτυπώνονται οι απόψεις της ηγεσίας, αλλά έχουν απλά καταγραφεί δηλώσεις πολιτών.

Εκτός αυτού, από την κατάθεση του Γεωργούση στο ακροατήριο προέκυψε με ακόμη μεγαλύτερη εμφατικότητα ότι τα όσα απεικονίζονται στο 37λεπτο βίντεο δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τις θέσεις της Χρυσής Αυγής:

«Π: Σε επικοινωνία με το κόμμα ήρθατε;

Μ: Ναι. Την άνοιξη του 2012 πήγα στα γραφεία της οδού Δηλιγιάννη και συνάντησα ηγετικά στελέχη, τον κ. Παναγιώταρο και τον κ. Λύρη ο οποίος είναι ασφαλιστής. Τους είπα να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ και τους έδωσα γραπτή πρόταση, αλλά δεν υπήρξε σύμφωνη γνώμη. Έπειτα χαθήκαμε. Ήταν προεκλογική περίοδος και δεν τους ξανασυνάντησα. Δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση. Πήγαινα στα γραφεία, αλλά δεν μπορούσα να βρω κάποιον να μιλήσω, γιατί δεν έβρισκαν χρόνο. Μετά από πολύ κόπο κατάφερα να έχω μια 2λεπτη συνάντηση με τον κύριο Μιχαλολιάκο στο γραφείο του, οπότε η πρότασή μου απορρίφθηκε προφορικά από τον ίδιο με τη φράση «Κώστα μου, καλές οι ιδέες σου, αλλά τώρα έχουμε εκλογές». Μετά από αυτό στράφηκα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα…».

Βλέπουμε συνεπώς ότι ο Γεωργούσης ουδέποτε έλαβε έγκριση από το κόμμα για να μιλήσει με οποιοδήποτε άτομο.

Επιπλέον στοιχεία προέκυψαν κατά την εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και παίχτηκε στο channel 4, δεν περιλήφθηκαν δηλώσεις στελεχών ή υποψηφίων του κόμματος οι οποίες ανέτρεπαν πλήρως τα όσα έλεγαν οι θαμώνες στο καφενείο του Αγ. Παντελεήμονα:

«Δ: Στη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας σας δόθηκε από κάποιο στέλεχος φυλλάδιο με τις θέσεις του κόμματος;
Μ: όχι.
Δ: Αφού λέτε στο έγγραφο προς την ανακρίτρια ότι ο Παναγιώταρος μόλις τελείωσε η συνέντευξη σας είπε «πάρε και το φυλλάδιο με τις θέσεις του κόμματος να το διαβάσεις».
Μ: Δεν είχε όλο το πρόγραμμα του κόμματος.
Δ: Σε αυτές τις θέσεις που είχε το φυλλάδιο, όποιες και όσες είχε, έλεγε θα κάνουμε λαμπατέρ από τα δέρματα των αριστερών;
Μ: στο έντυπο δεν διάβασα κάτι τέτοιο. Είχε απλά τις θέσεις για τους μετανάστες κλπ.
Δ: Συνέντευξη από τον κο Ηλία Παναγιώταρο και τον κο Ηλία Λέντζο πήρατε;
Μ: Ναι.
Δ: Αυτοί σας είπανε τίποτε περί χρήσης βίας και ότι η Χρυσή Αυγή έχει σκοπό να τελεί αξιόποινες πράξεις;
Μ: Όχι

Περιττό να πούμε ότι αυτά τα αποσπάσματα δεν περιλήφθηκαν στο βίντεο το οποίο έπαιξε στο channel 4…

«Δ: Σας ρωτάω το εξής. Είπατε ότι κάνατε ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης. Και επικεντρωθήκατε σε 3-4 άτομα στον Άγιο Παντελεήμονα. Αυτό κατά την κινηματογραφική σας αντίληψη είναι αντικειμενικό;
Μ: Κοιτάξτε, σε ένα ντοκιμαντέρ 37 λεπτών 4-5 άτομα είναι υπεραρκετά.
Δ: Τι εννοείτε;
Μ: ότι είναι στην κουλτούρα ενός ντοκιμαντέρ ότι μέσα σε 40 λεπτά δεν μπορούν να χωρέσουν πάνω από 4-5 άτομα.
Δ: Στο ντοκιμαντέρ σας έχετε κάνει τη διευκρίνιση ότι αυτό είναι τόσο πιεσμένο, ώστε να μπορεί ο θεατής  να αντιληφθεί ότι αυτό το πράγμα είναι πολύ περιορισμένο τόσο στα πρόσωπα όσο και στα πλαίσια τα χρονικά;
Μ: όχι...
Δ: Αναφερθήκατε σε μια ομιλία του κυρίου Κασιδιάρη το 2011 στον Ασπρόπυργο. Την έχετε δει;
Μ: Ναι.
Δ: Και είπατε ότι τον ακούσατε να λέει για εξόντωση των ρομά. Είναι έτσι;
Μ: ναι.
Δ: Κυρία Πρόεδρε ζητώ αυτή τη στιγμή να διακοπεί η συνεδρίαση, να ξανακληθεί ο κύριος μάρτυς στην επόμενη συνεδρίαση οπότε θα έχουμε το βίντεο, για να αποδειχθεί ότι ουδέποτε ειπώθηκε αυτό από τον κύριο Κασιδιάρη….

Εις: Το βίντεο θα το δούμε στα αναγνωστέα, οπότε θα προκύψει αν ειπώθηκε ή όχι αυτή η φράση. Από κει και ύστερα, η υπεράσπιση αν θέλει έχει τη δυνατότητα να κάνει μηνυτήρια αναφορά για ψευδορκία του μάρτυρα.

Μ: κυρία Πρόεδρε…
Π: Τι θέλετε;
Μ: εεε…όσον αφορά την ομιλία του κυρίου Κασιδιάρη, ίσως εκ παραδρομής είπα ότι χρησιμοποίησε τη λέξη εξόντωση.  Εγώ είπα ότι μίλησε για «ανθρώπινα σκουπίδια». Απλά θεώρησα ότι εδώ υπάρχει η λογική της εξόντωσης…
Δ: Τα αλλάζει τώρα…»

Η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου στην αίθουσα του Κορυδαλλού.