Κατά τη σημερινή συνεδρίαση που διεξήχθη στη δικαστική αίθουσα Κορυδαλλού, κατέθεσε ο Δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας Ιωάννης Γρυπιώτης.
Η κατάθεσή του δεν παρουσίαζε κανένα ποινικό ενδιαφέρον, καθώς ο μάρτυρας είχε κληθεί από την Κλάπα να καταθέσει για διαδήλωση που έκανε η Χρυσή Αυγή στη Σκάλα Λακωνίας τον Ιούλιο του 2013. Στην εκδήλωση είχαν παραστεί εκατοντάδες απλοί πολίτες της περιοχής και δεν συνέβη το παραμικρό έκτροπο.
Η Κλάπα είχε καλέσει τον Γρυπιώτη τον Απρίλιο του 2014 να σχολιάσει ουσιαστικά τις ομιλίες των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής που παραστάθηκαν κατά τη συγκέντρωση (Κασιδιάρη, Μίχου κλπ.), επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό του τρίτου κόμματος της χώρας ότι τα στελέχη του διώκονται για τις ομιλίες που έκαναν, για τις ιδέες και τις απόψεις που εξέφραζαν προς υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Εξαιτίας αυτής της δράσης τους και μόνο στοχοποιήθηκαν από το πολιτικό κατεστημένο.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ευρώτα κατέθεσε ότι:
«Η περιοχή μας είχε πρόβλημα με κρούσματα ελονοσίας από το 2010. Τα κρούσματα αυτά συνδέονταν με την παρουσία μεγάλου αριθμού μεταναστών στην περιοχή… είχαν νοσήσει και Έλληνες… Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έρευνα που έκανε ουσιαστικά με γονιδιακή ανάλυση του πλασμωδίου, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το πλασμώδιο vivax, το οποίο διαβιεί μόνο στις χώρες των ασιατικών περιοχών...
Από το 2010 που ανέλαβα Δήμαρχος, δεν υπήρχε κάποια αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή αναφορικά με τα προβλήματα των μεταναστών και των Ρομά. Διαμαρτυρήθηκαν για αυτά τα θέματα το 2013 το καλοκαίρι, οπότε και έκαναν μία συγκέντρωση μέσα στην πόλη της Σκάλας. Ήρθαν Βουλευτές και μίλησαν... Ούτε περιστατικά βίας κατά μεταναστών είχαμε.
Πρ.: Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπείτο στο δημοτικό συμβούλιο Ευρώτα;
Μ: Όχι, αλλά υπήρχαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προσκείμενοι, συμπαθούντες.
Πρ.: Εκτός δημοτιοκύ συμβουλίου, αντιπαραθέσεις υπήρχαν;
Μ: όχι. Σας είπα και πριν ότι δεν είχαμε κρούσματα βίας.
Πρ.: Η αντιπαράθεση μπορεί να είναι και λεκτική.
Μ: Ούτε λεκτική. Τουλάχιστον δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου… Με τον υπεύθυνο της Χρυσής Αυγής στην Σπάρτη δεν είχα διένεξη, απλά πολιτική αντιπαράθεση σε θέματα σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών… Πριν το 2013, το μόνο που είχα παρατηρήσει από τη Χρυσή Αυγή ήταν κάποια άρθρα στο σάιτ για το συμβούλιο μεταναστών που θέλαμε να κάνουμε στο Δήμο και καταδίκαζαν την πολιτική που εφαρμόζαμε για την πρόσληψη Ρομά με επιδοτούμενα προγράμματα…
Πρ: Κάνανε κάποια συγκέντρωση στην περιοχή σας;
Μ: Ναι, τον Ιούλιο του 2013, ήτανε μία συγκέντρωση πολιτική της Χρυσής Αυγής, γνωρίζω ότι είχαν έρθει αρκετά άτομα και με πούλμαν, αλλά και συμπολίτες μας της περιοχής. Έγιναν ομιλίες…δεν υπήρξε επεισόδιο, απλά ένα έντονο πολιτικό φρασεολόγιο…Μετά από ένα μήνα ήρθαν περίπου 25 άτομα της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με έναν Βουλευτή και πήραν το λόγο για τα θέματα που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν… Κατά την αποχώρησή τους αντικατέστησαν την ελληνική σημαία που υπήρχε στην πρόσοψη του Δημαρχείου επειδή ήταν φθαρμένη και έβαλαν μία καινούρια. Είπαν τον εθνικό ύμνο και έφυγαν…
Εις: Κατά μεταναστών υπήρξαν επιθέσεις;
Μ: όχι.
Αναπλ. Εις.: Η αιτία που έγινε η συγκέντρωση τον Ιούλιο και μετά ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο ποια ήταν, η ελονοσία;
Μ: Λογικά η πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να είχε λάβει οχλήσεις από συμπολίτες μας της περιοχής για τα προβλήματα είτε λόγω μεταναστών είτε λόγω Ρομά και έτσι κινητοποιήθηκαν.»
Η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 30 Μαΐου στο Εφετείο Αθηνών.