Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Σε πανικό η πολιτική αγωγή - Δεν τους βγήκε η κατάθεση Κουσουρή και άρχισαν τις ύβρεις κατά του Δικαστηρίου!


Πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις είχαμε στην δίκη της Χρυσής Αυγής την εβδομάδα που μας πέρασε.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου, εξετάστηκε ως μάρτυρας ο Δημήτρης Κουσουρής, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε περιστατικό που έγινε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998.

Στις πιεστικές ερωτήσεις που του έκανε το Δικαστήριο, ο Κουσουρής δεν μπόρεσε να συνδέσει τον τραυματισμό του με την υπόθεση που δικάζεται τώρα εναντίον του Εφετείου Αθηνών.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε στις τάξεις της πολιτικής αγωγής τόσο έντονο εκνευρισμό, ώστε έφτασαν μέχρι του σημείου να εκτοξεύσουν ύβρεις κατά του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, ενώ είχε τελειώσει η κατάθεση του Κουσουρή και εξετάζονταν ο επόμενος μάρτυρας Πέτρος Κωνσταντίνου, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την απαγόρευση  μίας συγκεκριμένης ερώτησης που έκανε ο δικηγόρος των αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης.

Η απόφαση της Προέδρου να κάνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη οργής του Κώστα Παπαδάκη και την συνακόλουθη διακοπή της συνεδρίασης λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε.

Την ώρα που οι Δικαστές είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο κύριος Παπαδάκης φώναξε δυνατά προς την Έδρα: «Εσείς φταίτε!»

Η Πρόεδρος αμέσως είπε στον συνήγορο: «Σε ποιον απευθύνεστε κύριε Παπαδάκη;»

«Σε σας!» απάντησε προκλητικά ο συνήγορος.

Χωρίς να χάσει χρόνο, η Πρόεδρος ζήτησε με επιτακτικό τρόπο από τον γραμματέα να καταχωρίσει στα πρακτικά την μομφή που απηύθυνε προς το Δικαστήριο ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα σημεία της κατάθεσης του Δημήτρη Κουσουρή, που καταδεικνύουν ότι αυτή υπήρξε λίαν αδύναμη:

«Πρόεδρος: Είπατε για ύπαρξη ομάδων εντός της Χρυσής Αυγής, που είχαν στόχους, που στοχοποιούν, επιτίθενται κλπ. Ξέρετε εσείς μέλη των ομάδων αυτών;
Μ: Όχι. 
Πρ.: Ονόματα μελών.
Μ: Ονόματα μελών, για παράδειγμα….όχι. Δεν γνωρίζω κάποιον απ’ αυτούς…
Πρ.: Στην δίκη σας την υπόθεση θεωρείτε ότι η απόφαση λήφθηκε από ποιον;
Μ: Η απόφαση ελήφθη από την συγκεκριμένη ομάδα που μου επιτέθηκε, με βάση την στοχοποίησή μου ως μέλος των κινητοποιήσεων για τον νόμο Αρσένη, ως συνδικαλιστή που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με έναν τρόπο δημόσιο...

Δικηγόρος υπεράσπισης: Το πρωί τι ώρα πήγατε στα δικαστήρια της Ευελπίδων;
Μ: Λίγο μετά τις 9.
Δ: Τι ώρα φύγατε;
Μ: Νωρίς το μεσημέρι. Έλειψα περίπου 3 ώρες και επέστρεψα γύρω στις 16:30.
Δ: Πού πήγατε;
Μ: Στο σπίτι μου.
Δ: Μόνος σας ή μαζί με άλλους;
Μ: Μόνος μου.
Δ: Κατά την αποχώρησή σας, σας εμπόδισε κάποιος να φύγετε από τα Δικαστήρια;
Μ: Όχι.
Δ: Αντιληφθήκατε κάποιον να σας παρακολουθεί;
Μ: Όχι.

Δ: Τι ώρα έγινε η επίθεση εναντίον σας;
Μ: Γύρω στις 17:00.
Δ: Αυτά τα άτομα που σας χτύπησαν το απόγευμα, θα μπορούσαν να ξέρουν ότι εσείς θα επιστρέψετε, ώστε να οργανώσουν κάποια επίθεση εναντίον σας;
Μ: όχι δεν θα μπορούσαν να ξέρουν ότι θα επιστρέψω.  
Δ: Η ενασχόλησή σας με το φοιτητικό κίνημα ήταν πρόσφατη;
Μ: όχι. Και πριν από αυτό από τα μαθητικά μου χρόνια ασχολούμουν ακόμα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στο Πανεπιστήμιο έγινε πιο συστηματική η ενασχόλησή μου. Από το 1996 ήμουν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.
Δ:
Σε όλη αυτήν την περίοδο είχατε πάει σε κινητοποιήσεις όπου να συμμετέχετε και πρωταγωνιστικά;
Μ: Ναι.
Δ: Δεχθήκατε κάποια επίθεση;
Μ: Όχι.
Δ: Από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, είχε δεχθεί κάποιος παρόμοια επίθεση με την δική σας;
Μ: όχι…

Δ: Η δίκη που γινόταν εκείνο το πρωί στην Ευελπίδων με τους συναδέλφους σας καθηγητές οι οποίοι δικάζονταν ήταν προγραμματισμένη ή έκτακτη;
Μ: Ήταν έκτακτη;
Δ: Σε αυτή τη δίκη εσείς είχατε κάποιο ρόλο, θα καταθέτατε ως μάρτυρας ή πήγατε για απλή συμπαράσταση;
Μ: Για απλή συμπαράσταση.
Δ: Μπορούσε κάποιος να γνωρίζει εκ των προτέρων την παρουσία σας σε αυτήν την δίκη;
Μ: όχι.

Δ: Πόσος χρόνος πέρασε από την στιγμή που σας είδαν αυτοί που σας επιτέθηκαν μέχρι την στιγμή που δεχθήκατε την επίθεση;
Μ: Σε λίγα δευτερόλεπτα.
Δ: Σε αυτόν τον χρόνο θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση των ατόμων αυτών που λέτε ότι σας επιτέθηκαν με οποιοδήποτε άλλο άτομο;
Μ: Κινήθηκαν με εντολή του επικεφαλής τους. Δεν αντιλήφθηκα συνεννόηση με άλλο άτομο…

Δ: Κύριε μάρτυς, επειδή απ’ ό, τι κατάλαβα είστε ιστοριοδίφης και ασχολείστε με την πολιτική ιστορία. Θέλω να σας κάνω μία μόνο ερώτηση, για αυτό που ισχυρίζεστε περί εγκληματικής οργανώσεως. Από τις μελέτες που έχετε κάνει, καταλήξατε στο συμπέρασμα αν αυτό διαπλέκεται με οικονομικά συμφέροντα. Αν δηλαδή αυτό που εσείς αποκαλείτε εγκληματική οργάνωση έχει οικονομική προέκταση.

Μ: Ασφαλώς, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι επιτίθενται στα πιο αδύναμα κομμάτια των εργαζομένων και στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Δηλαδή σε αυτούς που διεκδικούν καλύτερους όρους εργασίας, αμοιβές κλπ. Ο οικονομικός όρος είναι το τσάκισμα των αντιστάσεων και των μορφών πάλης ώστε να μειωθεί το κόστος εργασίας σε αυτήν την κατεύθυνση. Τα εγκλήματά τους εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των εργοδοτών.

Δ: Κυρία Πρόεδρε, ο μάρτυς είναι τελείως εκτός θέματος και δίνει ακριβώς την απάντηση που ήθελα να πάρω με την ερώτησή μου. Αποδεικνύει ακριβώς αυτό που ήθελα να αποδείξω με την ερώτησή μου. Τα υπόλοιπα στον σχολιασμό».

Η επόμενη συνεδρίαση (και τελευταία για το έτος 2017), θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στην δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού.