Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Τα μέλη είχαν γραμμή να μην κάνουν επιθέσεις»


Με την κατάθεση του 34χρονου Ιωάννη Παπαδόπουλου συνεχίστηκε κατά τις συνεδριάσεις της 13ης και 17ης Ιουλίου, η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος, ο οποίος από το 2010 έως το 2014 εργάζονταν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Από την κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα τεκμηριώνεται προδήλως η αθωότητα των κατηγορουμένων, ενώ αντιθέτως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει το κατηγορητήριο.

Συγκεκριμένα, ο Παπαδόπουλος επικαλέστηκε δημοσιογραφική έρευνα που έκανε τον Φεβρουάριο του 2013 σε σχολεία της Αττικής παίρνοντας συνεντεύξεις από μαθητές που-όπως ισχυρίστηκε-ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ή συμμετείχαν στο Μέτωπο Νεολαίας του κόμματος.

Οι εν λόγω μαθητές λοιπόν, οι οποίοι στα δημοσιεύματα αναφέρονται με το μικρό τους όνομα, δήλωσαν μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά με τη Χρυσή Αυγή:

-«Τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν γραμμή να μην γίνονται επιθέσεις».
-«άτομα νεαρής ηλικίας κάνουν επιθέσεις κατά μεταναστών και επικαλούνται το όνομα της Χρυσής Αυγής, παρόλο που δεν είναι μέλη του κόμματος και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό».
-«Η συνδρομή των 20 ευρώ είναι του απλού υποστηρικτή, το κάνει ο οποιοσδήποτε».

Περαιτέρω, ο Παπαδόπουλος είπε ότι έκανε ειδική έρευνα από τον Σεπτέμβριο του 2010 για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, την οποία επισκέπτονταν για αρκετές ημέρες.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, υπήρξε αυτόπτης μάρτυς μίας «ρατσιστικής» επίθεσης ανηλίκων 17χρονων μαθητών ελληνικής και αλβανικής καταγωγής (αγνώστων λοιπών στοιχείων) σε βάρος ασιάτη μετανάστη ο οποίος περνούσε από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Για το περιστατικό αυτό, ο Παπαδόπουλος είπε ότι περί ώρα 21:00 της 01-10-2010, είδε τους νεαρούς να σηκώνονται από σκαλοπάτια της εκκλησίας όπου κάθονταν, να τρέχουν προς τον αλλοδαπό, να τον βρίζουν και στη συνέχεια να τον ρίχνουν κάτω και να τον χτυπούν. Ο αλλοδαπός σηκώθηκε από το έδαφος και κατάφερε να φύγει τρέχοντας, οπότε έληξε το επεισόδιο.

Ο Παπαδόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των ατόμων, ούτε αν είναι ενταγμένοι στη Χρυσή Αυγή. Περαιτέρω, όταν ρωτήθηκε για την ενδυμασία τους, είπε:
«Πρ: Πείτε μας, εκείνη την ομάδα των νεαρών, των ανηλίκων που περιγράψατε, που αναφέρατε στην αρχή που καθόντουσαν στα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Είχαν κάτι ιδιαίτερο αυτά τα παιδιά στην εικόνα τους; φορούσαν κάτι ιδιαίτερο; Κρατούσαν κάτι;
Μ: Δεν είδα να κρατάνε κάτι…Δεν φορούσαν μπλούζα με λογότυπο ή κάποιο σήμα της Χρυσής Αυγής».

Για το περιστατικό αυτό το οποίο επικαλείται ο μάρτυρας, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προκύπτει να έχει υποβληθεί κάποια μήνυση ή να έχει γίνει καταγραφή του από τις αρμόδιες Αρχές. Δηλαδή δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξή του από κάποιο άλλο στοιχείο πέραν της κατάθεσης του Παπαδόπουλου, ενώ και τα στοιχεία του φερόμενου θύματος είναι άγνωστα.    

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 19 Ιουλίου στην αίθουσα του Κορυδαλλού, όπου θα εξεταστεί ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.