Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ομολογία Κατριβάνου στην δίκη της Χρυσής Αυγής:«Ακόμα κι ο Δένδιας παραδεχόταν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία κατά των Βουλευτών»



Μία απρόσμενη συνεισφορά στο έργο της υπεράσπισης, αποτέλεσε η κατάθεση της πρώην Βουλευτού του Σύριζα Βασιλικής Κατριβάνου κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (την Πέμπτη 08/06 και σήμερα 13/06). Η Κατριβάνου, η οποία κατά το παρελθόν έχει καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα ξηρού, προσκόμισε έγγραφα από το τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων.

Στα έγγραφα αυτά, που ανάγονται στην περίοδο 2012-2013, περιέχονται απαντήσεις του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης σε επερωτήσεις που η Κατριβάνου κατέθεσε στον τότε Υπουργό Νικόλαο Δένδια. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν ο Δένδιας είχε καταθέσει επίσημα πορίσματα της ΕΛΑΣ ότι δεν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία και δεν υπάρχει εμπλοκή του κόμματος ή των Βουλευτών σε καμία επίθεση κατά μεταναστών.

Και γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι:
«Π: Για τα περιστατικά της πλατείας Αμερικής τι σας απάντησε ο κ. Δένδιας;
Μ: Ότι ήταν κάτοικοι των παρακείμενων πολυκατοικιών.
Π: Μέλη της Χρυσής Αυγής ή κάτοικοι;
Μ: Κάτοικοι...
Π: Είπατε ότι τον Οκτώβριο του 2012 μετά από το μαχαίρωμα ενός Έλληνα κουρέα από αλλοδαπό  στον Άγιο Παντελεήμονα, οι κάτοικοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αργότερα το βράδυ έγιναν επιθέσεις κατά μεταναστών και προκλήθηκαν φθορές σε καταστήματα αλλοδαπών. Στην ερώτησή σας προς τον κ. Δένδια τι λέγατε;
Μ: Ότι στις επιθέσεις συμμετείχαν τρεις Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Μπαρμπαρούσης, Παναγιώταρος και Μίχος.
Π: Τι σας απάντησε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;
Μ: Ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο για εμπλοκή των Βουλευτών….
Π: Η τρίτη ερώτηση που μας προσκομίσατε, αναφέρεται σε αστυνομικούς της Ομάδας Δέλτα τον Σεπτέμβριο του 2012 στον Άγιο Παντελεήμονα. Στην κατάθεσή σας λέτε ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής και  ότι προχώρησαν στη ΓΑΔΑ σε βασανισμό των 15 συλληφθέντων αναρχικών με taser, φωνάζοντάς τους Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή.  Τι απάντηση λάβατε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
Μ: Ο κύριος Δένδιας μας απάντησε ότι δεν υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν έγιναν βασανισμοί, αλλά ότι οι διαδηλωτές ήταν αυτοί που επιτέθηκαν και τραυμάτισαν 5 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της μοτοπορείας τους.
Π: Μάλιστα.»

Αποδεικνύεται επομένως από τα παραπάνω ότι σε ανύποπτο χρόνο ακόμα και ο Δένδιας, ένας εκ των κυριοτέρων διωκτών της Χρυσής Αυγής, παραδέχονταν ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνδέει τους Βουλευτές του κόμματος με αξιόποινες πράξεις. Αυτά βέβαια τα πορίσματα «μετεβλήθησαν» τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν υπό το βάρος της ραγδαίας ανόδου της Χρυσής Αυγής σε ποσοστά άνω του 15%, αποφασίστηκε να γίνουν οι πολιτικές διώξεις.

Κατά τα λοιπά, η κατάθεση της Κατριβάνου περιστράφηκε σε ήδη γνωστές υποθέσεις, όπως Αντίπνοια, Φύσσας, Αιγύπτιοι αλιεργάτες, Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, υπόθεση Κουσουρή το 1998 έξω από την Ευελπίδων, ανθρωποκτονία Σαχζάτ Λουκμάν. Οι υποθέσεις αυτές έχουν ήδη εξεταστεί και δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο σε βάρος της Χρυσής Αυγής, όπως αναλυτικά έχουμε αρθρογραφήσει παλαιότερα κείμενα του ιστολογίου.

Μάλιστα, για την υπόθεση Φύσσα, η Κατριβάνου έδωσε μία καινούρια «πρωτότυπη» όσο και αβάσιμη εκδοχή:
«Μ: Η Χρυσή Αυγή ήθελε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Δ(συνήγορος υπεράσπισης): Με ποιον τρόπο;
Μ: Παραδείγματος χάριν με τη δολοφονία Φύσσα.
Δ: Δηλαδή;
Μ: Μέσα απ’ αυτή την ενέργεια στόχευε στην ανατροπή της δημοκρατίας.
Δ: Καλά κυρία μάρτυς σοβαρολογείτε ότι η ανθρωποκτονία του Φύσσα, σχετίζεται με ανατροπή της δημοκρατίας; Με ποιον τρόπο;
Μ: Ναι, θα το επιχειρούσανε με τα τάγματα εφόδου.
Δ: Στην κατάθεσή σας στην Κλάπα έχετε αναφέρει τα τάγματα εφόδου;
Μ: Όχι.
Δ: Τα θυμηθήκατε τώρα, στο ακροατήριο. Είναι η Τρίτη μάρτυρας κυρία Πρόεδρε που ενώπιον της ανακρίτριας Κλάπα δεν είχε αναφέρει τίποτε για τάγματα εφόδου και τα θυμήθηκε ξαφνικά τώρα.»
Σε άλλα χαρακτηριστικά σημεία της κατάθεσης της Κατριβάνου σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, αποδομήθηκαν πλήρως τα όσα επεχείρησε να προσάψει στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής περί «ανάληψης πολιτικής ευθύνης» κλπ.
«Δ: Στη δήλωση αυτή στον κύριο Χατζηνικολάου, θυμόσαστε αν ο κύριος Μιχαλολιάκος διαχωρίζει την ποινική από την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος;
Μ: Επειδή ξαναδιάβασα τη δήλωση, ναι αναφέρει ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη. Δεν αναλαμβάνει ποινική ευθύνη, λέει μόνο για πολιτική. Κάνει το διαχωρισμό….
Δ: Περιστατικό με εμπλοκή του κυρίου Μιχαλολιάκου σε πράξεις βίας είπατε ότι δεν γνωρίζετε. Δήλωση του κυρίου Μιχαλολιάκου που να λέει, που να παροτρύνει τους οπαδούς του σε παράνομες πράξεις, να λέει «θέλω να σκοτώσετε λαθρομετανάστες,  να σπάσετε τα γραφεία του τάδε κόμματος ή κοινότητος μεταναστών, να κάνετε την τάδε πράξη, τον έχετε ακούσει να λέει τέτοια πράγματα; Αυτό ρωτάω.
Μ:  Όχι.
Δ: Δήλωση για ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος;
Μ: Όχι, αλλά είχε κάνει ο Χίτλερ.
Δ: Αφήστε τον Χίτλερ, για το σήμερα μιλάμε…
Δ: Η ερώτησή μου είναι, η κυρία μάρτυς που έρχεται εδώ και καταθέτει ορισμένα πράγματα από πληροφορίες, από βιώματα, δεν με ενδιαφέρει. Αφού λέει ότι κόπτεται περί βίας, τι έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις π.χ. όταν σπάνε τα τρόλεϋ, όταν σπάνε σταθμούς του μετρό, όταν καίνε την Αθήνα, όταν σκοτώνουν αστυνομικούς, όταν επιτίθενται σε Χρυσαυγίτες. Έχει κάνει έστω και μία ερώτηση;
Μ: Δεν έχω κάνει. Αυτό ήταν το μοναδικό πλαίσιο οργανωμένης εγκληματικής δράσης.
Δ: Έχω καλυφθεί κυρία Πρόεδρε.»

Επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Τρίτη 20 Ιουνίου στον Κορυδαλλό.