Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Οι τελευταίες εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής


Το τελευταίο 20ήμερο, έγιναν 7 συνεδριάσεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι 5 έγιναν στον Κορυδαλλό και οι 2 στο Εφετείο Αθηνών.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο συνεδρίασε στις 26 και 31/01, καθώς επίσης στις 2, 6, 7, 8 και 13/02/2018.

Κατά τις συνεδριάσεις της 26 και 31/01 πραγματοποιήθηκε ο
σχολιασμός των καταθέσεων των μαρτύρων πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των δύο πλευρών.

Επιπλέον, στις 31/01 είχαμε την πρόταση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου σχετικά με αιτήματα κλήτευσης μαρτύρων που είχαν υποβληθεί τους τελευταίους 28 μήνες από τους συνηγόρους είτε της πολιτικής αγωγής είτε της υπεράσπισης. 

Στις 02 Φεβρουαρίου το Δικαστήριο, αφού πρώτα άκουσε τους συνηγόρους, αποφάσισε να κληθούν δύο επιπλέον μάρτυρες (οι Αχιλλέας Νικολάου και Γεώργιος Παπαγεωργίου) καθώς επίσης να  προσέλθει η αστυνομικός Ευαγγελία Πολυχρονίδου προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεσή της η οποία είχε διακοπεί λόγω της εγκυμοσύνης της.

Η συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε με την Πολυχρονίδου να ολοκληρώνει την κατάθεσή της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μόλις 10΄) και συνεχίστηκε με την κατάθεση του Γεώργιου Παπαγεωργίου, πρώην μέλους του πενταμελούς της Τοπικής Οργάνωσης Νοτίων Προαστίων της Χρυσής Αυγής κατά την περίοδο 2012-2013.

Τον Απρίλιο του 2013 το εν λόγω άτομο αποπέμφθηκε από την τοπική οργάνωση διότι υπέπεσε σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο καθιστούσε αδύνατη από ηθικής απόψεως την παραμονή του στο κόμμα.

Λίγο καιρό μετά, συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και οδηγήθηκε στις φυλακές Λάρισας λόγω εμπλοκής του σε οικονομικής φύσεως ποινικά αδικήματα (η κατηγορία ήταν σε βαθμό κακουργήματος). 

Τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν άρχισαν οι πολιτικές διώξεις κατά του Λαϊκού Συνδέσμου, εμφανίστηκε στον ανακριτή Σπύρο Γεωργουλέα και ζήτησε να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας (επώνυμα όμως) κατά της Χρυσής Αυγής.

Όπως προκύπτει από την κατάθεσή του, δεν είχε τίποτε να εισφέρει στις ανακριτικές αρχές σχετικά με την ερευνώμενη κατηγορία (187 ΠΚ). Απλώς εκμεταλλεύτηκε την συγκυρία προκειμένου να εκδηλώσει την προσωπική του εμπάθεια προς τους Βουλευτές οι οποίοι ορθώς επιλήφθηκαν του πειθαρχικού του παραπτώματος (Λαγός-Παναγιώταρος), προσδοκώντας προφανώς με τον τρόπο αυτό και κάποια καλύτερη έκβαση της προσωπικής δικαστικής του περιπέτειας.

Με την ανακριτική του κατάθεση, όχι μόνο δεν μπόρεσε να στηρίξει το κατηγορητήριο, αλλά αντιθέτως το αποδόμησε πλήρως:

«Ερώτηση: Τι γνωρίζετε για στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση στελεχών της Χρυσής Αυγής και «ταγμάτων εφόδου»;

Απάντηση: Ό, τι έχω ακούσει για εκπαιδεύσεις σε στάνες, για σκοποβολή σε νταμάρια τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού, είναι αστειότητες και δεν ισχύουν. Εξ όσων γνωρίζω, εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως διδασκαλία αυτοάμυνας σε κατασκηνώσεις της οργάνωσης…

Τάγματα εφόδου με την κλασική ιστορική έννοια δεν υπάρχουν, υπάρχει η λεγόμενη «φρουρά» ή «ασφάλεια». Πρόκειται για στελέχη επιφορτισμένα με την προστασία των κτιρίων και των δράσεων της οργάνωσης».

Και στο ακροατήριο όμως, ο Παπαγεωργίου δεν κατέθεσε ούτε ένα περιστατικό έκνομης ενέργειας που να εμπίπτει στο άρθρο 187 του ΠΚ. Ούτε ανέφερε κάποια εντολή, σχεδιασμό ή προπαρασκευή τέλεσης τέτοιας ενέργειας εκ μέρους μελών ή στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, είπε ότι ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν προσωπικά στοχοποιημένος από την Χρυσή Αυγή, δεν πιστεύει ότι είχε δοθεί εντολή για την δολοφονία του και δήλωσε ότι θεωρεί την ανθρωποκτονία του «τυχαίο και όχι σχεδιασμένο γεγονός». 

Το μόνο το οποίο ανέφερε για την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, ήταν ότι «πολλά άτομα έφευγαν από κει και ερχόταν στην δική μου τοπική, παραπονούμενα ότι τα πράγματα εκεί έχουν ξεφύγει». Και πάλι όμως δεν είπε ποια ήταν αυτά τα συγκεκριμένα άτομα, ούτε αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αξιόποινες ενέργειες.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου προσήλθε ο επόμενος μάρτυρας, ονόματι Αχιλλέας Νικολάου, ο οποίος κατοικεί στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και δήλωσε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην ανθρωποκτονία του Φύσσα.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από το Δικαστήριο τι ρούχα φορούσε εκείνο το βράδυ ο φυσικός αυτουργός Γεώργιος Ρουπακιάς, δήλωσε σίγουρος ότι φορούσε «βερμούδα σκούρου χρώματος», την στιγμή που από βιντεοληπτικό υλικό προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος φορούσε παντελόνι τζιν χρώματος μπλέ!

Όταν τελείωσε η κατάθεση του Νικολάου, ξεκίνησε ο σχολιασμός των καταθέσεων των τριών τελευταίων μαρτύρων (Πολυχρονίδου, Παπαγεωργίου και Νικολάου), ο οποίος συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στην επόμενη συνεδρίαση, της 8 Φεβρουαρίου.

Στο τελευταίο κομμάτι αυτής της συνεδρίασης, ξεκίνησε η διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, η οποία συνεχίστηκε και στις 13 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα απαιτήσει πολλές συνεδριάσεις. 

Η επόμενη ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει το Δικαστήριο είναι η 21η Φεβρουαρίου (στο Εφετείο Αθηνών).