Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής κατηγορούν την Χρυσή Αυγή για… την ιδεολογία της


Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν όσοι παρακολούθησαν την 217η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Κατά την χθεσινή δικάσιμο στον Κορυδαλλό, εξετάστηκαν δύο ακόμα πολιτικά πρόσωπα: ο Βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και ο τέως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

Οι μάρτυρες δεν είχαν κανένα απολύτως γεγονός να καταθέσουν σε βάρος της Χρυσής Αυγής, οπότε αναλώθηκαν σε αναφορές σχετικά με την ιδεολογία του κόμματος και για το πόσο «κακά παιδιά» είναι οι Βουλευτές της. 

Εμφανώς πιο συγκρατημένος, ο Λυκούδης κράτησε αποστάσεις από την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης λέγοντας ότι η σχέση των Βουλευτών με τις ποινικές υποθέσεις που εξετάζει το Δικαστήριο είναι έμμεση και περιορίζεται στον πολιτικό λόγο που αυτοί (σ.σ. οι Βουλευτές) χρησιμοποιούσαν:

«Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν εντολές για τέλεση ποινικών αδικημάτων. Θεωρώ όμως ότι ο πολιτικός τους λόγος εξέπεμπε μίσος, οπότε εύκολα κάποιος που τους άκουγε θα μπορούσε να ξεφύγει».

Επίσης, στην αρχή της κατάθεσής του ο Λυκούδης ισχυρίστηκε πως ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής ουδέποτε καταδίκασε την ανθρωποκτονία σε βάρος του Παύλου Φύσσα.

Στην συνέχεια όμως, μετά από παρέμβαση της υπεράσπισης υποχρεώθηκε να ανασκευάσει λέγοντας ότι«Δεν έχω παρακολουθήσει συστηματικά τις δηλώσεις του. Μπορεί και να το έχει κάνει. Λέω απλά ότι εγώ δεν έχω δει κάποια δήλωση καταδίκης».

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, από την πρώτη στιγμή υπήρξε καταδίκη του γεγονότος

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ρήγας εμφανίστηκε στοιχισμένος πίσω από την θεωρία του Ευάγγελου Βενιζέλου περί «αντισυνταγματικού τόξου». Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ωστόσο προκειμένου να την στηρίξει, ήταν ολίγον έως πολύ… παράταιρα:

«Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Δημοκρατία αμύνθηκε. Έπρεπε να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα. Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα το οποίο λειτουργεί όπως εκείνο του Χίτλερ. Χρησιμοποιεί τη βία… Η κάθε μία ενέργεια ξεχωριστά δεν γνωρίζω αν έγινε κατόπιν εντολής του Αρχηγού. Παραδείγματος χάριν δεν γνωρίζω αν ο Μιχαλολιάκος ήξερε ότι εκείνο το βράδυ τα μέλη του κόμματος θα πηγαίνανε να σκοτώσουν. Όμως κατά τη γνώμη μου ο Περιφερειάρχης είχε πάγια εντολή από τον Αρχηγό του(!)».

Τόσο απλά λοιπόν και τόσο… νομικά τα επιχειρήματα του Ρήγα. Λέμε επιχειρήματα, διότι περί τέτοιων πρόκειται και ουδόλως περί γεγονότων.

Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής, λέει ο κύριος Ρήγας, είχε δώσει «πάγια εντολή» προκειμένου οι οπαδοί, τα μέλη ή τα στελέχη του κόμματος να κάνουν εγκλήματα. Κάτι σαν την πάγια εντολή στην τράπεζα ας πούμε για εξόφληση του λογαριασμού του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ. Τόσο απλά και τόσο ανόητα τα λεγόμενα του μάρτυρα. Με μία κουβέντα η υπόθεση είναι για γέλια και για κλάματα.

Και συνέχισε ο τέως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: «Οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής έμπαιναν και έβγαιναν όλοι μαζί από την αίθουσα της Ολομέλειας. Μπροστά από όλους, προπορεύονταν ως επικεφαλής ο Αρχηγός τους Νικόλαος Μιχαλολιάκος. Βλέποντας πώς υπάκουαν στον Αρχηγό, την διάταξη με την οποία έμπαιναν στην αίθουσα, τον τρόπο της εισόδου, της αποχώρησής τους κλπ., όλα αυτά μου ενίσχυαν αυτά που είχα διαβάσει από τον Τύπο σχετικά με την δομή, την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και την τυφλή υπακοή τους στον Αρχηγό».

Φοβερό έγκλημα. Άκου εκεί να μπαίνουν και να βγαίνουν όλοι μαζί από την αίθουσα! Οι κακούργοι…

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι κοινό στοιχείο στις καταθέσεις και των δύο μαρτύρων ήταν η παραδοχή τους ότι δεν έχουν δεχθεί καμία επίθεση από μέλος ή στέλεχος της Χρυσής Αυγής. 

Επόμενη συνεδρίαση την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στον Κορυδαλλό.