Σε κάθε συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνεται η βασική θέση της υπεράσπισης ότι οι Βουλευτές διώκονται μόνο για τις ομιλίες τους και για την πολιτική τους δραστηριότητα.
Αυτό επαληθεύτηκε και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, οπότε κατέθεσε η τέως Βουλευτής του Σύριζα Μαρία Κανελλοπούλου.
Ως μόνιμη κάτοικος της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών, η Κανελλοπούλου ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πολλά περιστατικά επιθέσεων κατά αλλοδαπών.
Δεν ήταν όμως σε θέση να εισφέρει συγκεκριμένα στοιχεία, διότι υποτίθεται ότι: «τα θύματα δεν είχαν υποβάλλει μήνυση λόγω φόβου».
Το ίδιο γενικά και αόριστα ήταν τα όσα είπε για τα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011.
«Γυρνούσα σπίτι μου με το αυτοκίνητο μετά από κάποιο μάθημα και είδα 5-6 άτομα να κυνηγούν αλλοδαπούς και να τους πετάνε πέτρες. Κάποιοι φορούσαν μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής».
Τα περαιτέρω όμως, δηλαδή τα στοιχεία των φερόμενων δραστών, των υποτιθέμενων θυμάτων ή το αν προκλήθηκε σε αυτά κάποια σωματική βλάβη, η μάρτυρας δεν τα διευκρίνισε καθόλου.
Σε γενικότητες και αοριστολογίες περιορίστηκε η Κανελλοπούλου και για το… έτερο «πογκρόμ», αυτό που υποτίθεται ότι ακολούθησε το μαχαίρωμα ενός Έλληνα κουρέα από αλλοδαπούς τον Νοέμβριο του 2012.
Η Κανελλοπούλου έκανε λόγο για «πογκρόμ», αλλά δεν κατέθεσε κανένα συγκεκριμένο περιστατικό επίθεσης κατά αλλοδαπού!
Είπε μόνο ότι είδε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία μίλησαν οι Βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.
«Τους άκουγα απ’ τα μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει. Λέγανε “να διώξουμε τους εχθρούς” και άλλα πράγματα που είχα ξανακούσει σε συγκεντρώσεις της ΧΑ, όπως: “η υπεράσπιση της πατρίδας και της θρησκείας είναι πάνω από την δημοκρατία”.
Απ’ αυτά τα (υποτιθέμενα) λόγια των δύο Βουλευτών, η μάρτυρας συνήγαγε το συμπέρασμα ότι «διηύθυναν πογκρόμ κατά των μεταναστών που έμεναν στην περιοχή».
Μπορεί να μην είδε καμία αξιόποινη πράξη σε βάρος αλλοδαπού, μπορεί να μην είδε τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής να τελούν το παραμικρό αδίκημα, ωστόσο η Κανελλοπούλου έσπευσε να τους καταδικάσει για ολόκληρο «πογκρόμ».
Βέβαια, τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ έσπευσαν αυθημερόν, αμέσως μετά το τέλος της κατάθεσης της Κανελλοπούλου, να θριαμβολογήσουν κάνοντας λόγο για κατάθεση η οποία «Καίει Κασιδιάρη-Παναγιώταρο».
Όλα αυτά γράφονται από τους αργυρώνητους δικαστικούς ρεπόρτερ των εν λόγω ΜΜΕ για λόγους εντυπωσιασμού και για λόγους πολιτικής προπαγάνδας και μόνον, χωρίς οι τίτλοι να βρίσκουν κανένα έρεισμα στην κατάθεση της μάρτυρος.
Τούτο, διότι η κατάθεση της Κανελλοπούλου δεν περιέχει απολύτως κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο να μπορεί να συναχθεί η τέλεση αξιόποινης πράξης εκ μέρους κάποιου Βουλευτή.
Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που έδωσε η Κανελλοπούλου σε ερωτήσεις που της υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Μιχαλόλιας:
«Δ: Πείτε μας τώρα κάτι άλλο. Παρακολουθείτε την Βουλή την περίοδο που μας είπατε, Μάιο 2012 μέχρι Σεπτέμβριο του 2015. Άλλα επεισόδια μεταξύ βουλευτών που δεν έχουν σχέση με την Χρυσή Αυγή στιχομυθίες άσχημες, χυδαίες, ύβρεις έχετε αντιληφθεί;
Μ: Όχι.
Δ: “Πάρε τα τέτοια μου και πήγαινε περίπατο” που είπε ο Βουλευτής Εδέσης της Νέας Δημοκρατίας, δεν το ακούσατε; Το είδε όλη η Ελλάδα κυρία μου, τα βλέπει όλη η Ελλάδα αυτά. “Παλιάνθρωπε, δειλέ, καραγκιόζη, κότα”. Του κυρίου Πολάκη του Υπουργού με τον Άδωνη Γεωργιάδη τους διαλόγους παρακολουθήσατε;
Μ: Όχι.
Δ: Τίποτε; Εντάξει. Είναι οίκος ευταξίας η Βουλή. Είπατε ότι ακούσατε τον κύριο Μιχαλολιάκο, να μιλάει για Χίτλερ, για ναζισμό κλπ. Πότε και πού τον ακούσατε; Μέσα στην Βουλή τον έχετε ακούσει ποτέ;
Μ: Στην Βουλή δεν τον έχω ακούσει να μιλάει ούτε για Χίτλερ ούτε για ναζισμό…
Δ: Στις εκλογές στον Άγιο Παντελεήμονα, η «αποδιοπομπαία» Χρυσή Αυγή, τι ποσοστό παίρνει;
Μ: Μεγάλο ποσοστό. Και 20%....
Δ: Ερωτηθήκατε από την αξιότιμη κυρία Πρόεδρο, εάν ο κ. Μιχαλολιάκος πήρε θέση για τις πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία και την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Ξέρετε αν ήταν ο μόνος ο οποίος ζήτησε να γραφτεί στον προϋπολογισμό το κατοχικό δάνειο; Τώρα στην τελευταία του ομιλία.
Μ: Το ξέρω».
Επόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στον Κορυδαλλό.