Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Τρεις μάρτυρες, κανένα σημείο επαφής με το κατηγορητήριο


Για μία ακόμη συνεδρίαση, σήμερα εξετάστηκαν μάρτυρες που έχουν προταθεί από την πολιτική αγωγή. Συνολικά κατέθεσαν τρία άτομα και συγκεκριμένα οι: Γεώργιος Πίττας (μέλος και υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Δημήτριος Χριστόπουλος (υποψήφιος ευρωβουλευτής του Συριζα) και Παναγιώτης Γκαργκάνας (μέλος και υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αδελφός του τραπεζίτη Νίκου Γκαργκάνα).
Η πολιτική αγωγή είχε ισχυριστεί ότι οι μάρτυρές της θα εισφέρουν ουσιώδη στοιχεία στην υπόθεση.
Η ακροαματική διαδικασία όμως, απέδειξε ότι τα συγκεκριμένα άτομα προσήλθαν να καταθέσουν περισσότερο ως πολιτικά πρόσωπα τα οποία θέλουν να αρθρώσουν έναν «αντιφασιστικό» λόγο, παρά ως μάρτυρες που γνωρίζουν γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατηγορία του άρθρου 187 ΠΚ.
Έτσι, ο Γεώργιος Πίττας αναφέρθηκε σε περιστατικά τα οποία ανάγονται στα έτη 1996 και 2000 και αφορούν αδικήματα όπως απλή σωματική βλάβη, έργω εξύβριση (γιαούρτωμα) και διατάραξη κοινής ειρήνης. Τα εν λόγω αδικήματα όμως δεν είναι από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 187 ΠΚ και κατά συνέπεια δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν παράβαση αυτού.
Επιπλέον, τα εν λόγω αδικήματα-σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πίττα-έχουν τελεστεί από πρόσωπα σε βάρος των οποίων δεν έχει ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Επομένως, οι όποιες πράξεις τους δεν θα ήταν δυνατό να συσχετισθούν με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Το στοιχείο αυτό προκάλεσε και την παρέμβαση της Προέδρου:
«Πρ: Να σας πω, αυτά είναι άτομα τα οποία εμάς δεν μας απασχολούν εδώ».  

Δεύτερος μάρτυρας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος.
Σε ό, τι αφορά επιθέσεις σε βάρος του από μέλη της Χρυσής Αυγής, ο Χριστόπουλος ανέφερε το εξής «τρομερό»:
«Μ: Είχαν γίνει διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον μου, μέσω απειλητικών e-mail, τις οποίες όμως δεν είμαι σε θέση να διαγνώσω από πού ακριβώς προέρχονταν αυτά τα μέιλ».
Στη συνέχεια, ο Χριστόπουλος αναφέρθηκε σε περιστατικά που γνώριζε από τις καταγραφές του «Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας»:
«Πρόεδρος: Στις εκθέσεις αυτές λέγατε ότι δράστης των αναφερόμενων επιθέσεων είναι η Χρυσή Αυγή;
Μ: Αυτό το είπαμε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2013».
  Δηλαδή, μόλις εκκίνησε η διαδικασία των πολιτικών διώξεων από τον Σαμαρά, τα «επιστημονικά» συμπεράσματα του «Δικτύου» όλως τυχαίως μεταβλήθηκαν και οι αριστεροί ινστρούκτορες άρχισαν να μιλάνε για αδικήματα των οποίων δράστης είναι δήθεν η «Χρυσή Αυγή»!
«Πρόεδρος: Πάμε στην επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών. Ήταν 4,5,6 άτομα οι δράστες. Ποιος την αποφάσισε;
Μ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω από ποιον αποφασίστηκε η συγκεκριμένη επίθεση. Σας λέω μόνο ότι θεωρώ δεδομένο ότι όλες αυτές οι επιθέσεις αποφασίστηκαν από κάπου ψηλότερα. Προσέξτε, δεν λέω ότι αποφασίστηκε η επίθεση εναντίον των συγκεκριμένων τεσσάρων. Διότι δεν έχουν σημασία τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών. Σημασία έχει η ομάδα στόχος, ότι είναι μετανάστες. Το ότι στόχος είναι οι μετανάστες αποφασίστηκε με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πολιτικής και ιδεολογικής υφής από κάποιους πιο πάνω».  
Εν ολίγοις, ο κύριος «καθηγητής» δεν έχει να καταθέσει συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά εικάζει. Και εν συνεχεία, βάσει της εικασίας του αυτής, κρίνει τα πράγματα με τα γυαλιά της πολιτικής του μυωπίας και συμπεραίνει αυθαίρετα ότι ευθύνονται κάποιοι «κάπου ψηλότερα» οι οποίοι εκπόνησαν ένα σχέδιο το οποίο δεν το γνωρίζει, αλλά το φαντάζεται!    

Αμέσως μετά, ο Χριστόπουλος έκανε νέα γκάφα αναφερόμενος στον Βουλευτή Ιωάννη Λαγό:
«Μ: Η Χρυσή Αυγή μέχρι και σήμερα διατηρεί στις τάξεις της άτομα που έχουν ομολογήσει την συμμετοχή τους σε εγκληματικές πράξεις.
Πρόεδρος: Όπως;
Μ: Ο Λαγός παραδείγματος χάριν, που βρίσκεται στην ηγετική ομάδα.
Διαμαρτυρίες συνηγόρων υπεράσπισης: Όπως; Συγκεκριμένα τι έχει ομολογήσει; Να μας πει τι ομολόγησε ο κύριος Λαγός!
Μ: Την συμμετοχή του στην υπόθεση που ερευνά το Δικαστήριό Σας περί εγκληματικής οργάνωσης.
Συνήγοροι υπεράσπισης: Καλά σοβαρολογούμε τώρα κυρία Πρόεδρε; Έχει ομολογήσει κάτι τέτοιο ο κύριος Λαγός; Τι πράγματα είναι αυτά; Πλήρης έλλειψη σοβαρότητας!
Πρ: Ησυχάστε».
Σε άλλο σημείο, ο μάρτυρας ανέφερε:
«Μ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν ο Φύσσας ήταν στόχος, απλά άνηκε σε μία ομάδα στόχου. Δηλαδή ήταν αντιφασίστας….
Εις: Αναφερθήκατε επανειλημμένα στην δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Η απόφαση για την επίθεση στον συγκεκριμένο μετανάστη λήφθηκε από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής;
Μ: Η οριοθέτηση των ομάδων στόχευσης, είναι μια πολιτική επιλογή που γίνεται από την ηγεσία. Η πολιτική επιλογή δεν είναι των εκάστοτε φυσικών αυτουργών της εκάστοτε εγκληματικής ενέργειας. Δηλαδή, η ηγεσία στοχοποιεί τους μετανάστες γενικώς. Για τον συγκεκριμένο μετανάστη όμως, δηλαδή το ότι ένα πρωί του Γενάρη, δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, βγήκαν δύο άνθρωποι, βρήκαν τον Πακιστανό ποδηλάτη που πήγαινε στην δουλειά του και τον σκοτώσανε, νομίζω ότι αυτό είναι ένα περιστατικό που είναι δική τους επιλογή, αυτών των δύο, των φυσικών αυτουργών. Το κάναν όμως, επειδή αυτή ήταν η πολιτική γραμμή».

Τρίτος και… «καλύτερος», εξετάστηκε ως μάρτυρας ο αδελφός του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεργάτη του Σημίτη, Παναγιώτης Γκαργκάνας. Ο Γκαργκάνας είπε ότι είναι συνταξιούχος υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του Πολυτεχνείου και διευθυντής της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη».
Ο Γκαργκάνας, αφού κατάφερε να κοιμίσει το ακροατήριο με τον αργόσυρτο τρόπο της αφήγησής του, είπε ότι σε βάρος των γραφείων της εφημερίδας του είχε γίνει επίθεση αναγραφής συνθημάτων! Συγκεκριμένα είπε ότι άγνωστα άτομα προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα της Χρυσής Αυγής, αλλά τράπηκαν σε φυγή μόλις οι δημοσιογράφοι βγήκαν έξω.
Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει αύριο Τρίτη 9 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.