Ιδιαίτερα αδύναμες κρίνονται οι καταθέσεις των δύο τελευταίων μαρτύρων για το δικαστικό έτος 2016-2017, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου και Νέλλης-Κανέλλας Παπαχελά.
Το δικαστήριο διέκοψε τις εργασίες του για το υπόλοιπο του θέρους και θα επανέλθει στις 05 Σεπτεμβρίου με την επόμενη συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών.
Καθώς βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι καταθέσεις τους δεν μπορούν να στηρίξουν το κατηγορητήριο που αδίκως απαγγέλθηκε στους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Νίκαιας με τον συνδυασμό «Κόντρα στο Ρεύμα», επεχείρησε να στηρίξει την κατάθεσή του σε καταγγελίες τις οποίες κατά καιρούς είχε υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας σχετικά με ρατσιστικές επιθέσεις.
Συνομολόγησε όμως ότι ακόμα και το αριστεροκρατούμενο δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας δεν αξιολόγησε ως αξιόπιστες αυτές τις καταγγελίες.
Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι δράστες αυτών των ενεργειών, ούτε αν έχουν γίνει σχετικές μηνύσεις από τα φερόμενα θύματα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ούτε την ύπαρξη των καταγγελλόμενων περιστατικών, καθώς τα είχε πληροφορηθεί μέσω τρίτων ή μέσω ανακοινώσεων «αντιρατσιστικών» οργανώσεων!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι φερόμενες «επιθέσεις κατά μεταναστών από νεαρά άτομα έξω από τα Village του Ρέντη», τις οποίες ο μάρτυρας προσπάθησε να αποδώσει στη Χρυσή Αυγή. Ο συνήγορος όμως Ν. Μιχαλόλιας, του αντέτεινε ότι σε ανακοίνωση που η ίδια η παράταξή του είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, αναφέρονταν ρητά ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών: «Αυτές οι ομάδες αποτελούνται από νέα παιδιά. Αναρωτιόμαστε ποια είναι; Πώς ζουν; Πώς μεγαλώνουν; Τι σκέφτονται; Τι τους σπρώχνει σε τέτοιες ενέργειες;»
Επιπλέον, ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να «διανθίσει» την μαρτυρία του με περιστατικά τα οποία δεν είχε αναφέρει στην ανακριτική του κατάθεση, όπως π.χ. ότι περνώντας έξω από τα γραφεία της Τ.Ο. Νίκαιας, είδε «επίθεση δύο μελών της περιφρούρησης σε διερχόμενο μετανάστη». Ο Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι παρότι κατέθεσε το συγκεκριμένο περιστατικό, η Κλάπα δεν το κατέγραψε στην κατάθεσή του! Οι συνήγοροι υπεράσπισης όμως του αντέτειναν ότι και στον γραπτό κατάλογο που ο ίδιος είχε υποβάλει στην Κλάπα με τα περιστατικά βίας τα οποία υποτίθεται ότι γνώριζε, δεν αναφερόταν το συγκεκριμένο συμβάν.
Μετά τον Παπαδόπουλο, προσήλθε στο βήμα του μάρτυρα η Νέλλη-Κανέλλα Παπαχελά, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Καμίνη από το 2011.
Η Παπαχελά, κάτοικος της πλατείας Βικτωρίας, αντέκρουσε τις καταθέσεις προηγούμενων μαρτύρων που υποβάθμιζαν τα προβλήματα που βίωναν οι κάτοικοι του κέντρου εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης.
Είπε ότι από το 2006-2007 και μετά υπήρχε σοβαρό θέμα με την εγκληματικότητα, με τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες σε πολυκατοικίες και δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και με την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, είπε ότι την παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα την έκλεισε ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων, γιατί ουσιαστικά είχε καταργηθεί η κοινοχρησία του χώρου από τη στιγμή που εκεί δεν έπαιζαν παιδιά αλλά διέμενε παράνομα μεγάλος αριθμός Αφγανών (περίπου 100!) με επακόλουθη τη δημιουργία προβληματικών συνθηκών.
Σε ό, τι αφορά έκνομες πράξεις, ισχυρίστηκε ότι «υπήρχαν πολλές επιθέσεις σε αλλοδαπούς», αλλά η ίδια δεν ήταν αυτόπτης και απλώς πληροφορούνταν τα περιστατικά από τη γειτονιά.
Αυτοπρόσωπη γνώση επικαλέστηκε μόνο για ένα περιστατικό, τον Μάιο του 2011 μετά τη δολοφονία Καντάρη: «Βγήκα στο μπαλκόνι γιατί άκουσα θόρυβο, είδα οργανωμένη ομάδα ατόμων με κράνη, κοντάρια, οι περισσότεροι και με μαύρα ρούχα όπως φοράει η Χρυσή Αυγή, οι οποίοι ξεκίνησαν να κυνηγάνε και να δέρνουν αλλοδαπούς που ήταν στην πλατεία Βικτωρίας, κάποιους τους ξυλοφόρτωσαν και κάποιοι έφυγαν τρέχοντας, πέταξαν κάτω κι έναν μικροπωλητή, είδα να τον πάγκο με τα κουλούρια του σκορπισμένα κάτω, τον έδειραν».
Να σημειώσουμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει θέσει στο αρχείο αγνώστων δραστών καταγγελίες για περιστατικά σε βάρος αλλοδαπών μετά τη δολοφονία Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να ασκήσει ποινική δίωξη σε κανέναν από τους κατηγορουμένους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Κατά τα λοιπά, η κατάθεση της Παπαχελά εξαντλήθηκε σε ένα ιδεολογικό «κατηγορώ», λέγοντας π.χ. ότι υποψήφια της Χρυσής Αυγής αποκάλεσε τους μετανάστες «κατσαρίδες» στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ή ότι αγανακτισμένοι κάτοικοι μαζί με Χρυσαυγίτες διαμαρτυρήθηκαν μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα κατά τη διάρκεια συναυλίας υπέρ των μεταναστών στην οποία τραγουδούσε ο Νταλάρας και παρίστατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.