Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

«Στην Πηγάδα δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου» κατέθεσε ο τέως Αντιδήμαρχος Μελιγαλά


Ο τέως Αντιδήμαρχος Μελιγαλά Ηλίας Ντονάς, κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατά τις συνεδριάσεις της 7ης και 13ης Ιουλίου.

Ο κος Ντονάς εξιστόρησε τα όσα είδε στο Μνημόσυνο για τα θύματα της Πηγάδας στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 και ειδικότερα είπε ότι είδε συμπεριφορές που θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει απρεπείς, αλλά δεν είδε να γίνονται επεισόδια ούτε να υπάρχει χρήση βίας.

Ο ίδιος παρέμεινε στον χώρο της Πηγάδας μέχρι το τέλος της εκδήλωσης και κανένας δεν κινήθηκε εναντίον του. Ιδιαιτέρως τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει δει ποτέ του «τάγματα εφόδου» και δεν γνωρίζει τι είναι αυτό. 

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Π: Πού κατοικείτε κύριε μάρτυρα;
Μ: Στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας.
Π: Και με τι ασχολείστε;
Μ: Ελεύθερος επαγγελματίας είμαι.
Π: Ειδικότερα;
Μ: Ελαιοτριβεία…..
Π: Με τα κοινά ασχολείστε; Τώρα;
Μ: Ήμουν αντιδήμαρχος, τώρα δημοτικός σύμβουλος.
Π: Διατελέσατε αντιδήμαρχος πότε;
Μ: Αντιδήμαρχος ήμουν από το 11 μέχρι το 14.
Π: Όταν δήμαρχος ήταν;
Μ: Ο κύριος Μπάμης Φίλιππας…

Π: Αναφερθείτε στο μνημόσυνο που έγινε το 13…
Μ: Την ημέρα του μνημοσύνου , όπως κάθε χρόνο, γιατί από την όλη την περιοχή εκεί, τα περισσότερα σπίτια έχουν και κάποιο θύμα εκεί στην Πηγάδα και βρισκόμαστε και εγώ λοιπόν πριν γίνω δημοτικός σύμβουλος, πάμε εκεί την ημέρα αυτή να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων. Όπως και εκείνη την χρονιά ως αντιδήμαρχος βρέθηκα εκεί.
Κάποια στιγμή, την ώρα που πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος, σε κάποια στιγμή είπε «εμείς εδώ στην περιοχή λέμε την λήθη σε αυτό, δηλαδή πρέπει να το ξεχάσουμε και δεν θέλουμε να το ανασκαλεύουμε εμείς που ασχολούμαστε με τα δημοτικά»….

... εκείνη την στιγμή ο κύριος Παναγιώταρος, με τον κύριο Κασιδιάρη, ο Παναγιώταρος του είπε τι είναι αυτά που μας λες ρε καραγκιόζη, είστε διορισμένη δημοτική αρχή» κλπ. Του πήρε το μικρόφωνο από το αναλόγιο και έγινε ένα ψιλομπέρδεμα.

Π: Πριν από αυτό ακούστηκε η φωνή κάποιου από τους άλλους, κάποιος από τους συγκεντρωμένους είπε κάτι προς τον δήμαρχο;
Μ: Γενικά ακουστήκανε κάποια «τι είναι αυτά που μας λες»
Π: Πριν το μικρόφωνο. Πριν από αυτό που είπατε ότι ο βουλευτής Παναγιώταρος πήρε το μικρόφωνο και τα λοιπά, ακούστηκε κάτι άλλο; Απηύθυνε κάποιος κάτι προς τον δήμαρχο;
Μ: Κοιτάξτε να δείτε τώρα ,σε ορισμένους δεν αρέσει αυτό που λέει κάποιος.
Π: Λέω εφόσον ήσασταν εκεί .
Μ: Ναι ,ακούστηκαν διάφορα ,φυσικά ακούστηκαν από τον όχλο κάτω…τι είναι αυτά που μας λες. Και ξεκινάει ξέρω γω ….και παίρνει το μικρόφωνο από τον δήμαρχο , …., έγινε μία αναμπουμπούλα θα έλεγα, να την πω μια αναμπουμπούλα… Φυσικά δεν επανήλθε πάλι, ο δήμαρχος…

Εις: Εκείνη την ημέρα στην εκδήλωση υπήρξε βία;
Μ: Βία δεν μπορούμε να πούμε, να πούμε όμως ότι… εγώ θα πω με την κοινή λογική ότι είχανε μία  απρεπή συμπεριφορά.
Ε: Ήτανε λεκτική;
Μ: Λεκτική, εγώ δεν είδα δηλαδή ούτε μαχαίρια να βγάζουνε, ούτε πιστόλια και δεν είδε και κανένας άλλος να μου πει, ούτε είδε κάποιος άλλος.
Ε: Χτυπήθηκε κάποιος;
Μ: όχι. Στο μικρόφωνο μόλις πάρθηκε ….έγινε ας πούμε σπρώξιμο και τίποτε περισσότερο, σπρωξίματα, σπρωξίματα μεταξύ τους…
Δ (συνήγορος πολιτικής αγωγής): Μέχρι εκείνη την ημέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2013 είτε ο ίδιος με τα μάτια σας είτε από τα ΜΜΕ είχατε ενημέρωση για τη δράση των ταγμάτων εφόδου;
Μ: Ούτε τότε γνώριζα, ούτε και σήμερα. Δεν τα έχω δει. Ούτε το 2013 ούτε μέχρι σήμερα.
Δ: Την δράση τους δεν την γνωρίζετε;
Μ: Τι εννοείτε δράση;»

Μετά τον Ντονά, ήρθε η σειρά της φωτορεπόρτερ Συμέλας Παντζαρτζή να καταθέσει.

Η Παντζαρτζή κατέθεσε για περιστατικό το οποίο είναι εκτός κατηγορητηρίου, καθώς φέρεται να έχει λάβει χώρα στις 04-07-2014, ήτοι μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 οπότε ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις. Στην κατάθεσή της στην Κλάπα, η μάρτυρας είπε ότι στις 04-07-2014 βρίσκονταν έξω από το Εφετείο Αθηνών προκειμένου να καλύψει την μεταγωγή Βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μεταφέρονταν για να δώσουν συμπληρωματική απολογία. Κάποια στιγμή έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και οπαδών της Χρυσής Αυγής που είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση στους Βουλευτές.

Η Παντζαρτζή δήλωσε ότι, ενώ τα επεισόδια αυτά είχαν λήξει, κάποιο άγνωστο άτομο, άνδρας 35-40 ψηλός γεροδεμένος με μαύρα ρούχα, για τον οποίο δεν μπορούσε να δώσει άλλη περιγραφή ούτε ον συσχέτισε οργανωτικά με τη Χρυσή Αυγή, την κλώτσησε στα πλευρά. Η μάρτυρας είπε ότι δεν υπέστη κάποιο τραυματισμό, απλά εκείνη την στιγμή αισθάνθηκε έντονο πόνο.

Αυτά λοιπόν δήλωσε η Παντζαρτζή στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα. Στο ακροατήριο όμως, την Πέμπτη 13-07, θέλησε να «εμπλουτίσει» την κατάθεσή της και πρόσθεσε δύο στοιχεία:

Πρώτον, ότι δήθεν την ώρα που γίνονταν επεισόδια ανάμεσα σε ΜΑΤ και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, είδε Βουλευτές του κόμματος να κάνουν νεύματα προς τον συγκεντρωμένο κόσμο. Όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο, τι νεύματα ήταν αυτά, απάντησε: «Κινήσεις με τα χέρια τους προς τους οπαδούς για να σταματήσουν». 

Δεύτερον, ότι δήθεν αρκετό καιρό μετά το συμβάν αντιλήφθηκε ότι εξαιτίας του χτυπήματος έχει υποστεί ράγισμα ισχίου και μετέβη στο νοσοκομείο όπου έκανε τις σχετικές εξετάσεις.

Για το θέμα, ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτριος Παπαδέλης επεσήμανε ότι ένας τέτοιος τραυματισμός δεν θα μπορούσε να προκύψει μετά από τόσο καιρό, καθώς λόγω του πόνου και της αδυναμίας κανονικής βάδισης, γίνεται άμεσα αντιληπτός.

Την ρώτησε λοιπόν:
«Δ: Μετά το περιστατικό δεν κάνατε ακτινογραφία;
Μ: Έκανα.
Δ: Και δεν έδειξε το ράγισμα;
Μ: Όχι. Δεν φάνηκε το ράγισμα.
Δ: Σε ποιο νοσοκομείο πήγατε και στις ακτινογραφίες τους δεν φαίνονται τα ραγίσματα; Να μας το πείτε να μην πάμε κι εμείς. 
Μ: Μου είπαν ότι στην ακτινογραφία δεν φαίνεται το ράγισμα του ισχίου.  Μετά από καιρό έκανα μαγνητική όπου φάνηκε.
Δ: Πόσο καιρό;
Μ: Μετά από αρκετούς μήνες.

Δ: Δυο λεπτά, και το λέω αυτό με όλη την καλή πρόθεση. Με το που είπατε αυτό το πράγμα, επικοινώνησα με διευθυντή του ΚΑΤ της Ορθοπεδικής. Σας ρωτώ λοιπόν, τρεις μέρες μετά το περιστατικό, στην κατάθεσή σας στην κυρία Κλάπα πήγατε υποβασταζόμενη;
Μ: Πήγα κουτσαίνοντας.
Δ: Εγώ σας ρωτάω αν πήγατε υποβασταζόμενη.
Μ: Όχι.
Δ: Πήγατε με πατερίτσες;
Μ: Όχι.
Δ: Δεν θέλω κάτι άλλο κυρία Πρόεδρε, αν υπάρχει κανένας γιατρός εδώ μέσα, θα μπορεί να μας εξηγήσει ότι θα ήταν αδύνατον με ραγισμένο ισχίο να περπατάει τόσους μήνες χωρίς πατερίτσες και χωρίς να είναι υποβασταζόμενη.»

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 17 Ιουλίου στον Κορυδαλλό με την κατάθεση του δημοσιογράφου Ιωάννη Παπαδόπουλου.