Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Εκτός κατηγορητηρίου η κατάθεση των φωτορεπόρτερ


Δύο ακόμα μάρτυρες κατηγορίας «παρήλασαν» από τη δίκη της Χρυσής Αυγής χωρίς να αναφέρουν κανένα περιστατικό το οποίο να στοιχειοθετεί το αδίκημα του άρθρου 187ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης.

Θυμίζουμε για όσους δεν είναι νομικοί, ότι το άρθρο 187 απαιτεί εμπλοκή καθενός εκ των κατηγορουμένων σε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δηλ. κακουργήματα όπως ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ. ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.


Επομένως, ελλείψει υποθέσεων που να σχετίζονται με τέτοια αδικήματα και για τις οποίες να κατηγορείται Βουλευτής, οι μάρτυρες κατηγορίας εμφανιζόμενοι στο ακροατήριο προβαίνουν σε γενικές αναφορές για διάφορα γεγονότα τα οποία δεν εμπίπτουν στο κατηγορητήριο και αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων.

Οι δύο μάρτυρες λοιπόν που κατέθεσαν κατά τις συνεδριάσεις της Τετάρτης 28 Ιουνίου και Παρασκευής 30 Ιουνίου 2017, ήταν οι φωτορεπόρτερ Ιωάννης Λιάκος και Μάριος Λώλος, με τον δεύτερο να είναι και συνδικαλιστής, ήτοι Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.

Οι Λιάκος και Λώλος ισχυρίστηκαν ότι στις 04 Ιουλίου 2014 δύο συνάδελφοί τους, η Συμέλα Παντζαρτζή και ο Ιωάννης Κέμμος, προπηλακίστηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών κατά τη διάρκεια συμπληρωματικής απολογίας Βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Να σημειώσουμε ότι για το αναφερόμενο περιστατικό δεν έχει κατατεθεί μήνυση και δεν υπάρχει κανένα ιατρικό πιστοποιητικό που να αποδεικνύει τραυματισμό των συγκεκριμένων φωτορεπόρτερ.

Οι μάρτυρες απέδωσαν την εν λόγω ενέργεια σε «μέλη της Χρυσής Αυγής», με το σκεπτικό ότι οι (άγνωστοι) δράστες ήταν σωματώδεις και κοντοκουρεμένοι. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους περιγραφές δεν αρκούν για να κριθεί από ένα Δικαστήριο ότι  τα συγκεκριμένα άτομα ήταν όντως μέλη της Χρυσής Αυγής.

Σχετικά με το αν εμπλέκονται Βουλευτές, το Δικαστήριο ρώτησε αρχικά τον μάρτυρα Ιωάννη Λιάκο:
«Πρ: Στη συγκέντρωση των οπαδών της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο, υπήρχαν κάποια άτομα επικεφαλής;
Μ: Μαζί με τους διαδηλωτές είδα τους Βουλευτές Μίχο και Παναγιώταρο στη Λουκάρεως.
Πρ: Τους είδατε να λένε κάτι, να κάνουν κάτι συγκεκριμένο ή απλά διαπιστώσατε την παρουσία τους;
Μ: Απλά παρευρίσκονταν με τους υπόλοιπους στη συγκέντρωση, δεν τους είδα να κάνουν κάτι ή να συμμετέχουν στον προπηλακισμό των συναδέλφων μου

Στη συνέχεια ρωτήθηκε ο Μάριος Λώλος:
«Πρ. Για το περιστατικό στις 04 Ιουλίου έξω από το Εφετείο, είπατε ότι από την τηλεόραση είδατε ότι στη συγκέντρωση παρευρίσκονταν και οι Βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος. Τους είδατε να έχουν το ρόλο ενός ανθρώπου ο οποίος οδηγεί, καθοδηγεί, είναι επικεφαλής; Τους είδατε να εμπλέκονται στο περιστατικό σε βάρος των συναδέλφων σας;
Μ: εγώ απλά τους είδα να συνομιλούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, δεν είδα να δίνουν εντολές.»
Για το συγκεκριμένο περιστατικό, λίγο πριν αρχίσει η εξέταση των μαρτύρων, ο συνήγορος υπεράσπισης Γεώργιος Μιχαλόλιας, έκανε την εξής τοποθέτηση:
«Δ: Κυρία Πρόεδρε μπορώ να έχω το λόγο;
Πρ: Ναι.
Δ: Ο κύριος Λιάκος και ο κύριος Λώλος, θα καταθέσουν για κάποια γεγονότα τα οποία φέρεται να έχουν λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2014 έξω από το Εφετείο Αθηνών. Αυτό όμως, είναι εκτός του χρονικού  πλαισίου που βάζει το κατηγορητήριο, το οποίο παραπέμπει τους κατηγορουμένους για περιστατικά που έγιναν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, οπότε λέει το Βούλευμα ότι «εξαρθρώθηκε» η φερόμενη εγκληματική οργάνωση. Άρα, αυτό το γεγονός είναι εκτός κατηγορητηρίου. Το θέτω ως παρατήρηση».

Αυτά λοιπόν για τα γεγονότα έξω από το Εφετείο, τα οποία όπως προκύπτει, όχι μόνο δεν στοιχειοθετούν εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν επιδέχονται καν ποινικής αξιολόγησης.

Ο Ιωάννης Λιάκος ολοκλήρωσε πολύ γρήγορα την κατάθεσή του, καθώς δεν είχε να αναφέρει κάποιο άλλο περιστατικό σχετικά με τη Χρυσή Αυγή. Ο Λώλος όμως, ισχυρίστηκε ότι την περίοδο που εργαζόταν για λογαριασμό της Γιάννας Αγγελοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο το έτος 2009, είδε τον ξυλοδαρμό ενός Αφγανού πρόσφυγα στο πίσω μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα. Ο Λώλος είπε ότι βρίσκονταν στο σημείο κάνοντας ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κατοίκων που ήταν αγανακτισμένοι από την παρουσία τόσου μεγάλου αριθμού αλλοδαπών και τα συνακόλουθα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή.

Και σε αυτή την περίπτωση ο Λώλος έκανε λόγο για δράστες που ήταν «μέλη της Χρυσής Αυγής», παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τα ονόματα των δραστών, ούτε να δώσει άλλη περιγραφή τους, πέραν του ότι ήταν «μαυροφορεμένοι, κοντοκουρεμένοι και γυμνασμένοι». Είναι ξεκάθαρο ότι ο Λώλος, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστός αριστεριστής (σ.σ. μόλις τέλειωσε η κατάθεσή του έγραψε στο προφίλ του στο facebook ότι πήρε «ταξικό παράσημο»), χαρακτηρίζει αυθαίρετα οποιοδήποτε άτομο, ως «μέλος της Χρυσής Αυγής».

Για το εν λόγω περιστατικό, του υποτιθέμενου ξυλοδαρμού Αφγανού πρόσφυγα, ρωτήθηκε σχετικά από την υπεράσπιση:
«Δ: Πόση ώρα κράτησε η κατάθεσή σας στην κυρία Κλάπα;
Μ: Αρκετά. Λιγότερο από μία ώρα, αλλά έκατσα αρκετά στο γραφείο της.
Δ: Ξέρετε γιατί το ρωτάω; Διότι δεν αναφέρετε τίποτα για ξυλοδαρμό Αφγανού. Αναφέρεστε στο θέμα του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά δεν λέτε ότι είχατε δει τέτοιο περιστατικό. Σήμερα το θυμηθήκατε αυτό το περιστατικό; Και τις φωτογραφίες που λέτε ότι είχατε τραβήξει γιατί δεν τις φέρνετε να τις δούμε; Βλέπω ότι πήγατε προετοιμασμένος για την κατάθεσή σας στην κυρία Κλάπα, προσκομίσατε έγγραφα και φωτογραφίες από άσχετα γεγονότα, ακόμα και από τη σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Γιατί δεν προσκομίσατε αυτές τις φωτογραφίες που αποδείκνυαν δήθεν τον ξυλοδαρμό αλλοδαπού από μέλη της Χρυσής Αυγής;
Μ: Δεν το ανέφερα, γιατί στην κατάθεσή μου τότε μίλησα μόνο για την επίθεση στους συναδέλφους φωτορεπόρτερ.
Δ: Μα μιλήσατε και για τον Άγιο Παντελεήμονα. Τέλος πάντων. Σε κάποια αστυνομική ή εισαγγελική αρχή πήγατε τότε το 2009 που λέτε ότι συνέβη ο ξυλοδαρμός του Αφγανού να το καταγγείλετε;
Μ: Όχι.
Δ: Ξέρετε αν εκκρεμεί κάποια δικογραφία γι’ αυτό το περιστατικό;
Μ: Όχι, δεν ξέρω.»

Κλείνοντας την κατάθεσή του, ο Λώλος μίλησε και για περιστατικό με υποτιθέμενα «μέλη της Χρυσής Αυγής» που βρίσκονταν πίσω από τα ΜΑΤ και έριχναν πέτρες σε αναρχικούς διαδηλωτές στο Κερατσίνι μία μέρα μετά την ανθρωποκτονία του Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Όταν του ζητήθηκε από το Δικαστήριο να πει από πού γνωρίζει ότι οι (και πάλι) άγνωστοι δράστες ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, ο Λώλος δήλωσε τα εξής: «Επειδή χρησιμοποιούσαν τη λέξη "αναρχοάπλυτοι", και ξέρω ότι έτσι μιλάνε τα  μέλη της Χρυσής Αυγής».

Αυτή και μόνο η απάντηση αρκεί για να γίνει αντιληπτή η απελπισία που έχει καταλάβει τους μάρτυρες κατηγορίας. Μη έχοντας στοιχεία κατά της Χρυσής Αυγής, καταφεύγουν σε σαθρά επιχειρήματα που αποτελούν χονδροειδείς αστειότητες…

Τέλος, ο Λώλος κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή και για το γεγονός ότι ο Βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης στις 02 Οκτωβρίου 2013 στην Ευελπίδων, μόλις αφέθηκε ελεύθερος από την ανακριτή, έσπρωξε πάνω στο εκνευρισμό του με το χέρι του την κάμερα ενός εικονολήπτη του Reuters.

Για το φοβερό αυτό «κακούργημα» της εγκληματική οργάνωσης, ο Λώλος είπε ότι «δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα μήνυμα της οργάνωσης ότι είμαστε εδώ δυνατοί και πρέπει να μας φοβάστε»! Μιλάμε για πραγματικές ασυναρτησίες…

Επόμενη συνεδρίαση την Τρίτη 04 Ιουλίου στο Εφετείο Αθηνών.