Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Έκαναν πορείες και όχι επιθέσεις» κατέθεσε ο Δήμαρχος Νίκαιας Γεώργιος Ιωακειμίδης



Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατάθεση που έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γεώργιος Ιωακειμίδης.
Να σημειωθεί ότι ο Ιωακειμίδης εκλέγονταν από το 1994 έως το 2010 Δήμαρχος Ρέντη, ενώ από το 2011 έως και σήμερα είναι Δήμαρχος του ενοποιημένου πια Δήμου, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όσο και την Νίκαια, την περιοχή δηλαδή που βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Άλλωστε, η Κλάπα και ο Ντογιάκος στήριξαν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης  σε στοιχεία που υποτίθεται ότι εντόπισαν κυρίως στην Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας.
Έρχεται λοιπόν τώρα ο Ιωακειμίδης με τη σημερινή του κατάθεση, να γκρεμίσει όλο το σαθρό οικοδόμημα της ποινικής δίωξης, αποδεικνύοντας ότι αυτή στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Ειδικότερα, ο Ιωακειμίδης είπε:

«Η Χρυσή Αυγή άνοιξε γραφεία στη Νίκαια το 2011. Έκαναν πορείες και μοτοπορείες. Κρατούσαν ελληνικές σημαίες και σημαίες του κόμματος. Δεν είχαν δημιουργηθεί επεισόδια σε κάποια από αυτές τις πορείες. Αν είχαν γίνει, θα το γνώριζα…

Πετάγανε έντυπο υλικό, μία φορά το δίμηνο. Κάποιοι φοράγανε μαύρα και άλλοι φοράγανε παντελόνια παραλλαγής, όχι όλοι τα ίδια….Η ξενοφοβία στη Νίκαια το 2013 ήταν στο 45% σύμφωνα με δημοσκόπηση. Υπήρχαν πολλοί μετανάστες σε παλιά προσφυγικά σπίτια….

Ακούγονταν για επιθέσεις Χρυσαυγιτών σε μετανάστες, αλλά εγώ δεν μπορώ να πιστοποιήσω συγκεκριμένα. Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα περιστατικά, απλά άκουγα ότι γίνονταν ξυλοδαρμοί μεταναστών. Ούτε έχω αποδείξεις. Ξέρω μόνο όσα ακούγονταν από καταγγελίες.

Πρ: Από ποιους γίνονταν οι καταγγελίες;
Μ: Από οργανώσεις φιλικά προσκείμενες στους μετανάστες που πηγαίνανε στην αστυνομία μαζί τους και κάνανε μηνύσεις. Αυτοί λέγανε ότι οι επιθέσεις γίνονται από τη Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν μπορώ όμως να το πιστοποιήσω…

Πήγα στο Α.Τ. Νικαίας και την Ασφάλεια και ζήτησα να λάβουν μέτρα. Στην αστυνομία δεν ανέφερα για Χρυσή Αυγή, γιατί δεν ήξερα ποιοι είναι οι δράστες των ξυλοδαρμών. Δεν μπορούσε κανείς με βεβαιότητα να το πει, γιατί δεν υπήρχαν διακριτικά. Εγώ απλά είπα στην αστυνομία να βρει ποιοι είναι οι δράστες, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να το κάνω.

Πρ: Τι σχέση έχει ο Λαγός με την περιοχή;
Μ: Είναι ο Βουλευτής της περιφέρειας.
Πρ. : Κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα;
Μ: Ακουγόταν ότι αυτός κάνει κουμάντο σε όλα. Δεν ξέρω όμως κάτι συγκεκριμένο, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σας μεταφέρω.
Πρ: Γνωρίζατε κάποια από τα στελέχη της ΤΟ Νίκαιας;
Μ: Μόνο έναν, που ήταν υπάλληλος του Δήμου, οδηγός. Είδα ότι κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο φόνο του Φύσσα. Έπεσα από τα σύννεφα, γιατί ήταν καλός υπάλληλος και δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα…»

Αναφορά έγινε και σε αντιπαραθέσεις με άλλα κόμματα:

«Μ: Υποτίθεται ότι οι αντίπαλοι της Χρυσής Αυγής ήταν το ΚΚΕ, ο Σύριζα, ο Ανταρσυα κλπ.  Δεν όμως είχαμε συγκρούσεις εναντίον αυτών…Νομίζω ότι τα περιστατικά με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους αφισοκολλητές του Σύριζα ήταν τυχαία, δεν θεωρώ ότι υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική σύγκρουσης της Χρυσής Αυγής με αυτές τις ομάδες. Απλά ξέφυγαν κάποιοι σε αυτές τις περιπτώσεις….
Πρ. : Είχατε πει για καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με κρούσματα επιθέσεων σε μετανάστες.
Μ: Κοιτάξτε, αυτά θα μπορούσε να είναι οργανωμένα από τη Χρυσή Αυγή, μπορεί και όχι. Όταν ο πιτσιρικάς των 16 ή 18 ετών βλέπει ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε έξω οι μετανάστες και μετά δει τον μετανάστη στο λεωφορείο, νομίζω ότι και ο ίδιος μπορεί να τραμπουκίσει τον Πακιστανό, να βγάλει το μένος του εκεί. Δεν μπορώ να πω αν ήταν συγκροτημένο ή όχι, αν ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής ή όχι…
Εις.: Απειλές ή επιθέσεις κατά αλλοδαπών οι οποίοι διατηρούσαν όπως μας είπατε καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Νίκαιας υπήρχανε;
Μ: Ναι. Αλλά όπως εξήγησα δεν είχε πιστοποιηθεί αν ήταν η Χρυσή Αυγή ή όχι. Τα περιστατικά αυτά μου τα είχανε καταγγείλει δημότες, αλλά δεν θυμάμαι ποιοι….
Δ: Αναφερθήκατε και στον εντολέα μου, Ιωάννη Λαγό. Έχετε σας παρακαλώ να πείτε κάτι συγκεκριμένο, κάποιο αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του;
Π: Ρωτήθηκε ήδη.
Μ: Όχι, κάτι συγκεκριμένο δεν έχω.»

Επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη  για τις 8 Ιουνίου στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.