Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Νέα διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τις αποκαλύψεις για παράνομη συνεργασία ανακριτριών - πολιτικής αγωγής


Με την κατάθεση του Σενεγαλέζου Seck Hadim συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας κατέθεσε για περιστατικά που αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία Αμερικής τα οποία ανήκαν σε αλλοδαπούς Αφρικανικής καταγωγής και η λειτουργία των οποίων είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Hadim προσπάθησε να δώσει μια εικόνα νόμιμης λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων τα οποία υποτίθεται ότι πρόσφεραν απλά ποτό. Αλλά από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπταν άλλου είδους υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ακόμα και από Εισαγγελικής έδρας να ερωτηθεί: «Μήπως γινόταν κονσομασιόν εκεί μέσα;».

Η κατάθεση του Hadim κράτησε μόλις 40 λεπτά, καθώς όταν πήγαινε να ξεκινήσει τις ερωτήσεις της η πολιτική αγωγή,  οι συνήγοροι της υπεράσπισης προέβαλαν ένσταση με βάση το άρθρο 234 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η ένσταση αποκάλυψε τα αίσχη που γίνονταν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης από το δίδυμο των «Ειδικών Εφετών Ανακριτριών» Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου.

Στην προκειμένη περίπτωση, στην κατάθεση του μάρτυρα Cyprien Amougou (επίσης αφρικανός και ιδιοκτήτης ενός εκ των καταστημάτων της πλ. Αμερικής στα οποία αναφέρονταν ο Hadim), οι ανακρίτριες διόρισαν διερμηνέα τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη!!! Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος είναι από τους βασικούς συνηγόρους πολιτικής αγωγής στη δίκη και ουδέποτε έχει κρύψει το μίσος του για τη Χρυσή Αυγή.

Το γεγονός γίνεται πιο εξοργιστικό αν σκεφθεί κανείς ότι γλώσσα διερμηνείας ήταν η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα, δηλαδή η αγγλική. Ωστόσο, οι ανακρίτριες δεν απευθύνθηκαν σε κάποιον από τους δεκάδες διορισμένους στο Εφετείο μεταφραστές Αγγλικής, αλλά ανέθεσαν το σημαντικό αυτό καθήκον στον Καμπαγιάννη!

Έχουν κάθε λόγο επομένως, οι συνήγοροι υπεράσπισης να μιλάνε για ανακριτική διαδικασία και καταθέσεις οι οποίες δεν παρέχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα αξιοπιστίας και δικονομικής τάξης.
Στην ένστασή τους, οι συνήγοροι της υπεράσπισης μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

«Ο Αθανάσιος Καμπαγιάννης… εξετέλεσε χρέη διερμηνέως κατ άρθρον 233 ΚΠΔ δηλώνων ρητά ότι δεν υπάγεται σε καμία από τις εξαιρέσεις του άρθρου 234ΚΠΔ. Με την ρητή και κατηγορηματική του αυτή δήλωση, συνάγεται σαφώς ότι απεμπόλησε των δικαιωμάτων του ως συνηγόρου και λειτούργησε αποκλειστικά και μόνο ως θεσμικό όργανο της διαδικασίας, σε διαφορετική περίπτωση άλλωστε η διερμηνεία του θα ήταν άκυρος.

Το γεγονός αυτό, πέραν της ακυρότητος που παράγει από το ίδιο το αρ. 234 ΚΠΔ, που σαφώς και ρητώς αναφέρει στην προμετωπίδα του «με συνέπεια να ακυρωθεί η διαδικασία δεν μπορεί να διοριστεί διερμηνέας…», παράγει και απόλυτο ακυρότητα κατ’ άρθρο 171 ΚΠΔ καθώς πλήττει τον πυρήνα των δικαιωμάτων των παρόντων κατηγορουμένων. Και τούτο διότι, η παρά το νόμο παράσταση συνηγόρου πολιτικής αγωγής και η συνακόλουθα παρά το νόμο άσκηση υπ’ αυτού όλων των απορρεόντων από την πολιτική αγωγή δικαιωμάτων, π.χ. ερωτήσεων, ενστάσεων, αιτήσεων, αγορεύσεως δημιουργεί ανεπιτρέπτως για τον κατηγορούμενο επαχθές και δυσανάλογο βάρος όσον αφορά την εκπροσώπηση και υπεράσπισή του, όπως αυτή του παρέχεται από το νόμο και την ΕΣΔΑ...

Επειδή εκ των προαναφερθέντων έχει παραχθεί απόλυτος ακυρότητα κατ’ άρθρον 171 παρ. 1 εδ. δ , αλλά και 234 και 170 ΚΠΔ προβληθείσα σήμερον ευθύς ως έγινε υφ’ ημών αντιληπτή, ζητούμε την αποβολή του συγκεκριμένου συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αθανασίου Καμπαγιάννη από την διαδικασία και την διαπίστωση και κήρυξη της ακυρότητας όλως των διαδικαστικών πράξεων που ενήργησε ο συγκεκριμένος συνήγορος από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας μέχρι και σήμερα».

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.