Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

«Θέλω το δικηγόρο μου» φώναζε ο Πουλικόγιαννης - Kαταιγισμός ερωτήσεων από την υπεράσπισηΣυμπλήρωσε  πέντε και πάει για 6η (ίσως και 7η) συνεδρίαση, η εξέταση του Σωτήρη Πουλικόγιαννη. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις αφιερώθηκαν σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι υπέβαλαν σε ενδελεχή εξέταση τον μάρτυρα και τον ρώτησαν σε βάθος για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης.


Από πλευράς των Βουλευτών, σήμερα έκαναν ερωτήσεις οι συνήγοροι Δημήτρης Παπαδέλλης, Τάσος Δημητρακόπουλος και Δήμητρα Βελέτζα, ενώ αύριο αναμένεται να εξετάσουν τον μάρτυρα οι συνήγοροι του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νικόλαου Μιχαλολιάκου και του Ιωάννη Λαγού.

Όλως τυχαίως, τις δύο αυτές μέρες τα συστημικά ΜΜΕ επέλεξαν να μην αναρτήσουν τη συνήθη αρθρογραφία για την πορεία της δίκης, αποσιωπώντας έτσι τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.

Είναι φανερό εξάλλου ότι οι θριαμβολογίες των πρώτων ημερών για το ξεκίνημα της υπόθεσης του ΠΑΜΕ έδωσαν τη θέση τους στον προβληματισμό, καθώς οι υπερβολές του μάρτυρα και η μονομέρεια  με την οποία αυτός κατέθεσε, είχαν ως αποτέλεσμα την αποδόμηση του κατηγορητηρίου.

Ήταν φανερή η δυστοκία του μάρτυρα να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του περί «απόπειρας ανθρωποκτονίας», τη στιγμή μάλιστα που η ιατροδικαστική έκθεση μιλάει για ελαφρά σωματική βλάβη!  

Επιπλέον κατέρρευσε και ο ισχυρισμός του περί «επίθεσης από τάγμα εφόδου με άνδρες εκπαιδευμένους άνδρες στα πρότυπα των ειδικών δυνάμεων», καθώς μετά από επίμονες ερωτήσεις, τελικά παραδέχθηκε ότι η πλειονότητα αυτών με τους οποίους συνεπλάκη ήταν 16χρονοι μαθητές Λυκείου από τα σχολεία της περιοχής!

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκε όταν του επισημάνθηκε ο ρόλος του στα επεισόδια στο Σύνταγμα το 2011, με αποτέλεσμα να αναφωνήσει «Θέλω το δικηγόρο μου»!

Η κα Βελέτζα παρουσίασε ντοκουμέντο με δηλώσεις του μάρτυρα σε τηλεοπτικό σταθμό στις 13-09-2013, όπου ακούγεται να λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτε σχετικά με χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής από εφοπλιστές.  

Οι συνήγοροι υπεράσπισης εστίασαν στην ανάδειξη των αντιφάσεων που έχει η κατάθεση του Πουλικόγιαννη σε σχέση με τα όσα έχουν πει άλλοι μάρτυρες. Ο ίδιος στο ακροατήριο αναφέρθηκε σε αιφνίδια επίθεση, ενώ οι σύντροφοί του μιλάνε για λογομαχία που κράτησε περίπου 10 λεπτά.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκε και η ιδεολογική και οργανωτική δομή των πολιτικών σχηματισμών, με τον μάρτυρα να αποδέχεται ότι από πολιτικής απόψεως η Χρυσή Αυγή έχει παρόμοια δομή με τις υπόλοιπες παρατάξεις οι οποίες επίσης λειτουργούν με υπευθύνους τοπικών οργανώσεων, ιεραρχία και χρησιμοποιούν συνθηματολογία με ρητορικά σχήματα.  

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.