Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Αιγύπτιος ψαράς: Είχα και Χρυσαυγίτες φίλους! Δεν είχαμε διαφορές με άτομα από την Χρυσή Αυγή


Επί τέσσερις ώρες κατέθετε σήμερα ο Αιγύπτιος ψαράς Αμπουχαμέντ Άχμεντ, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις της έδρας και μέρους των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη με ερωτήσεις των υπολοίπων συνηγόρων πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων της υπεράσπισης.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις του σχετικά με το αν ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή. Για το ζήτημα αυτό ρωτήθηκε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου και απάντησε τα εξής:

«Π: Στο χώρο της ιχθυόσκαλας, στο χώρο της δουλειάς σας υπήρχαν διαφορές με άτομα προερχόμενα από τη Χρυσή Αυγή;
Μ: Όχι. Μάλιστα, υπάρχουν 3-4 άτομα από τη Χρυσή Αυγή, είναι έμποροι, πουλάνε ψάρια στην ιχθυόσκαλα, αγοράζω ψάρια από αυτούς, είμαστε φιλαράκια και μιλάγαμε και γελάγαμε…
Π: Δεν είχατε διαφορά με αυτούς;
Μ: Όχι.
Π: Συναλλαγή εμπορική κανονική, χωρίς κανένα πρόβλημα λέτε.
Μ: Ναι.
Π: Άτομα της Χρυσής Αυγής που να έχουν διαφορά με εσάς τους αλιεργάτες;
Μ:  Όχι, όχι.»

Ξεχωριστής μνείας χρήζει και η αναφορά του μάρτυρα στην αναγνώριση των κατηγορουμένων στην οποία φέρεται να προέβη κατά της διάρκεια της ανάκρισης. Η Ειδική Εφέτης Ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα, είχε γράψει ότι ο μάρτυρας αναγνώρισε δήθεν όλους τους κατηγορουμένους και μάλιστα ανεπιφύλακτα. Στο ακροατήριο όμως, ο Αιγύπτιος έκανε απόλυτα ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν αναγνώρισε όλους τους κατηγορουμένους.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν είχε αρκετό φως για να βλέπω πρόσωπα. Δεν είχα το χρόνο να δω ακριβώς λεπτομέρειες. Άνοιξα για δευτερόλεπτα το παράθυρο και το έκλεισα αμέσως. Δεν κράτησα πολλά χαρακτηριστικά. Στην κατάθεσή μου είπα ότι αναγνωρίζω μόνο δύο πρόσωπα, όχι για τους υπόλοιπους.»   

Η σύγκριση με το αντίστοιχο χωρίο που κατέγραψε η Κλάπα στις 12-12-2013, είναι αρκετή για να δείξει το μέγεθος της διαστρέβλωσης: «Τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου αναγνωρίσαμε, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία τους δράστες που μας είχαν επιτεθεί, οι οποίοι ήταν πέντε άνδρες και μία κοπέλα…».

Για άλλη μια φορά επομένως εγείρονται σοβαρότατα και βάσιμα ερωτήματα για το πώς έγινε η ανάκριση από την Εφέτη Ιωάννα Κλάπα.

Η επόμενη συνεδρίαση είναι την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών.